Gå til indhold
Magasinet indsigter

GovTech skal løse fremtidens offentlige udfordringer

En ny bølge af smart teknologi er i gang med at ændre den måde, som det offentlige indsamler skrald, giver velfærd til borgerne, opretholder sikkerhed og meget mere. Og det er der brug for, i takt med at verdens befolkning og manglen på arbejdskraft stiger. Det kalder på fremdriften af GovTech – teknologi i den offentlige sektor.

Danmark er ifølge FN det førende land, når det kommer til digitalisering af den offentlige sektor. Tænk bare på, hvordan vi med et digitalt ID kan tilgå alle offentlige tjenester i landet.

Fordi vi har en tradition for at lade private teknologiske virksomheder samarbejde med det offentlige, har danske teknologivirksomheder også et forspring, når det handler om at løse fremtidige offentlige udfordringer. Udfordringer, der blandt andet handler om en stigende og aldrende befolkning verden over, en øget befolkningstæthed i byerne og mangel på arbejdskraft.

Sensorer kan bidrage til teknologiske landvindinger i det offentlige

GovTech, der er en sammentrækningen af ’government’ og ’technology’, handler om at udvikle smarte teknologiske løsninger, der kan løse udfordringer og optimere driften i den offentlige sektor. Typerne af teknologi inden for GovTech er varierende og vidtrækkende – blandt andet brugen af blockchain, artificial intelligence og ikke mindst sensorteknologi.
 
I disse år sættes der i både Danmark og udlandet et ukendt antal sensorer op i byerne, som blandt andet holder styr på luftkvaliteten i klasselokaler, justerer vandtrykket i vores vandrør, og måler, hvor tung trafikken er. Men mulighederne er uendelige. Og en af de virksomheder, der har spottet muligheden for at blive en del af den smarte byudvikling og udvikle teknologi til det offentlige, er den danske virksomhed WasteHero. Med sensorer i skraldespande og containere har WasteHero sat sig for at optimere Danmarks – og hele verdens – måde at håndtere affald på.

Smart og bæredygtig affaldshåndtering

Det hele startede i 2017, da de to stiftere af WasteHero, Hussam Monsour og Szabolcs Nagy, mødtes på universitetet gennem en fælles passion for teknologibaseret forretningsudvikling. Her observerede de, hvordan universitetets skraldespande ofte blev tømt unødvendigt, og de besluttede at finde på en smartere og mere bæredygtig løsning at håndtere affald på. Ikke bare på universitet, men også i en bredere kontekst.
 
“Skraldebiler kører ofte med faste ruter og intervaller uden overblik over det egentlige behov, og andre steder bliver der manuelt holdt øje med, hvornår skraldespandene er fyldte. Det resulterer i et enormt ressourcespild, der både har økonomiske og bæredygtige konsekvenser. Derudover er overfyldte skraldespande og støj fra skraldebiler til stor gene for borgerne,” fortæller Alexander Weinreich Bonde, Director of Sales hos WasteHero.
 
De to studiekammerater gik derfor i gang med at bygge et IoT-system med en mission om at digitalisere offentlig affaldshåndtering og dermed eliminere ineffektive og unødvendige afhentninger, der skaber besparelser og reduceret CO2-udslip.

IoT, Big Data og Machine Learning

WasteHero bygger sin forretning på IoT, big data og machine learning. Konkret overvåger sensorer konstant mængden af affald i skraldespande, indsamler data og beregner automatisk den bedste rute for skraldebilerne.
 
Den store mængde data, som sensorerne løbende indsamler, betyder desuden, at teknologien hele tiden bliver klogere. På den måde vil skraldespandene i fremtiden selv kunne forudsige sæsonbetonet behov eller lokalisere udsatte områder, hvor der er behov for ekstra skraldespande. Det giver kort sagt renovatører mulighed for at reagere, før problemerne opstår.

Teknologi driver forandring

“Der er ingen tvivl om, at teknologi driver forandringen i affaldsbranchen såvel som i mange andre brancher. Virksomheder begynder lige så stille at arbejde ’smartere’ ved for eksempel at benytte data til at maksimere effektiviteten for medarbejdere. Og så har de opdaget potentialet i den måde, teknologi kan drive vækst.”
Alexander Weinreich Bonde Director of Sales hos WasteHero

Store besparelser til Herning kommune

I 2018 satte WasteHero gang i et pilotprojekt sammen med Herning Kommune, som ønskede at effektivisere deres affaldshåndtering, som hvert år koster dem 25 millioner kroner. Der blev i første omgang sat 25 sensorer op i udvalgte flaskecontainere i Herning, men det antal steg hurtigt til 125, da resultaterne talte deres tydelige sprog: Herning Kommune endte med en økonomisk besparelse på hele 73 procent, mens antallet af tømninger blev reduceret med 53 procent på containere med sensorer installeret.
 
Alexander Weinreich Bonde er overbevist om, at flere byer – både i Danmark og udlandet – kan få glæde af løsningen, og at smart teknologi i det hele taget kommer til at ændre den måde, der drives forretning på:
 
“Jeg tror kun, at vi har set toppen af isbjerget, når det kommer til smart teknologi, og jeg ser frem til den kommende udvikling af teknologi i Danmark og den indvirkning, det vil have for resten af verden,” siger Alexander Weinreich Bonde.
 
Ifølge Verdensbanken vil behovet for en smartere infrastruktur verden over da også blive afgørende. Den forventer, at mængden af affald vil stige med 70 procent i 2050, og kombineret med øget befolkningsvækst og mangel på arbejdskraft inden for renovation, er efterspørgsel på danske teknologiske løsninger stor. I 2020 er WasteHero klar med produktion i Kina, og de er dermed ét skridt tættere på målet om en digital og bæredygtig affaldshåndtering i hele verden.
 
Virksomheden deltog tidligere i år i en workshop hos Innovation Center Denmark i Silicon Valley. Her fik de mulighed for at dele erfaringer med andre virksomheder, høre mere om tendenserne indenfor affaldsbranchen og skabe kontakt til vigtige investorer.

Er du interesseret i at vide mere om teknologi der kan forandre din virksomhed? Bliv inspireret her

Loading...

Vil du have seneste nyt fra The Trade Council direkte i din indbakke?