Gå til indhold
teknologi

Jim Snabe: Teknologien giver os tid til at være mere menneskelige

Bestyrelsesformanden for Mærsk bifalder udnævnelsen af dansk tech-ambassadør. Teknologien frigør tid til at pleje de menneskelige relationer. Det skaber nye muligheder for diplomatiet, lyder det.


Vores hverdag styres i højere grad af teknologi, og flere job bliver overtaget af robotter, men det skal vi ikke være kede af. Tværtimod skal vi faktisk glæde os over det, for når vi sparer tid på, at teknologien gør arbejdet for os, får vi mere tid til at pleje relationerne med hinanden. Så klar er meldingen fra Mærsks bestyrelsesformand, Jim Snabe.

”I stedet for at tænke på, at teknologien erstatter mennesker, skal vi tænke på, at teknologien frigør tid, så vi kan være mere menneskelige,” siger Jim Snabe.

Techplomacy er en fremragende idé

Derfor kalder Jim Snabe det ”en fremragende idé,” at Danmark i maj blev det første land i verden til at udpege en tech-ambassadør.

”Måden vi arbejder på, og måden vi lever på, vil blive anderledes. Det skaber nye muligheder, og der er det vigtigt, at Danmark er blandt de førende til at udnytte dem. Der virker sådan en funktion accelererende i forhold til vores muligheder,” siger han.

Danmarks tech-ambassadør Casper Klynge har tidligere været ambassadør på Cypern og i Indonesien. Han havde første arbejdsdag på sit nye kontor i Silicon Valley 1. september, hvorfra han agerer som tech-diplomat i krydsfeltet mellem diplomati og teknologi, techplomacy.

”I stedet for at tænke på, at teknologien erstatter mennesker, skal vi tænke på, at teknologien frigør tid, så vi kan være mere menneskelige”
Jim Snabe Bestyrelsesformand, A.P. Møller Mærsk

 ”Diplomati har altid været noget med at interagere mellem mennesker. Man prøver at bruge tid sammen for at forstå hinandens synspunkter og finde en fælles vej frem. Det er grundessensen i diplomati. Den dygtige diplomat finder løsninger, selvom holdningerne er forskellige fra start,” siger Jim Snabe og fortsætter:

”Teknologi er lige det modsatte. Her prøver vi at erstatte mennesker med teknologiske evner. Og det er netop den modsætning, der er interessant i begrebet techplomacy. Jeg tror, at noget af diplomatiet går tabt i praktiske aktiviteter, som vi måske kan få teknologien til at overtage og automatisere. Så vil vi i stedet få tid til den menneskelige del af arbejdet.”

Tre fokusområder for tech-ambassadøren

Jim Snabe er selv en velbevandret herre i det internationale erhvervsliv. I 1990’erne stod han i spidsen for IBM’s forretninger i Norden, ligesom han fra 2010 til 2014 var administrerende direktør i den europæiske softwaregigant SAP. Derudover har Jim Snabe bestredet en række bestyrelsesposter i blandt andet Siemens, Allianz, Danske Bank, World Economic Forum og B&O, før han endte som bestyrelsesformand hos Mærsk. Derfor ved han om nogen, hvilke udfordringer det internationale erhvervsliv døjer med i forbindelse med den teknologiske udvikling.

Den tidligere SAP-topchef gør det klart, at Casper Klynge overordnet bør have tre fokusområder:

Tech-ambassadøren skal skabe muligheder for danske virksomheder i udlandet, tiltrække investeringer fra internationale virksomheder til Danmark og sikre de rammevilkår, der gør, at Danmark kan udnytte de nye teknologier bedst muligt.

Jim Snabe fremhæver især udfordringen med, at den digitale verden ikke kender landegrænser. Derfor er det vigtigt få vedtaget nogle fælles internationale regler inden for en række teknologiområder. Løsningerne kræver dermed internationalt samarbejde, hvis man skal undgå, at de forskellige regler skaber ubalance i den digitale verden.

”Mange af de regler, vi agerer under i dag, er skabt i en analogverden, hvor cloud er en beskrivelse af vejrforhold. Nu er vi på vej ind i en digital verden, hvor nogle af de love måske er begrænsende for de muligheder, vi har, fordi de er designet i en tid, hvor ting ikke var muligt på samme måde som i dag,” siger Jim Snabe og fremhæver lovgivning om dataopbevaring som et eksempel. 

”I Europa har vi et sæt rammer per land, og det betyder faktisk, at en bil, der opsamler data om ens kørsel eller ens position ikke må køre over grænserne, for så gør den noget ulovligt. Den eksporterer data fra et land til et andet land, og det er ulovligt. Det giver jo ingen mening.” 

Voksende samarbejde gavner Danmark

Jim Snabe fortæller desuden, at den teknologiske udvikling har gjort, at man i langt højere grad end tidligere ser internationale partnerskaber, hvor tusindvis af selskaber arbejder sammen, frem for hver enkelt virksomhed skal kunne det hele selv. Den udvikling er til gavn for de danske virksomheder, mener Jim Snabe.

”Det skaber muligheder for især mellemstore danske virksomheder at deltage i teknologisamarbejder, hvor vi (de danske virksomheder, red.) er for små til at være platformen, men vi kan sidde oven på platformen og være med. Derfor bliver der også større chance for, at diplomatiet skaber muligheder for de mange virksomheder og ikke kun for de få,” siger han. 

”En spændende dimension for de danske ambassadører rundt om i verden er, at teknologien skaber enorm transparens. I gamle dage havde man brug for at kende en bestemt person eller vide noget om en bestemt virksomhed. Nu er det lettere for en ambassade at forstå det land, ambassaden agerer i og finde ud af, hvilke virksomheder, der skal kobles sammen med hvilke initiativer i det land”
Jim Snabe Bestyrelsesformand, A.P. Møller Mærsk 

Teknologi hjælper danske ambassader

Mærsks bestyrelsesformand påpeger også, at den teknologiske udvikling ikke kun gavner virksomhederne, men også de danske ambassader, som får lettere ved at agere i deres respektive lande.

”En spændende dimension for de danske ambassadører rundt om i verden er, at teknologien skaber enorm transparens. I gamle dage havde man brug for at kende en bestemt person eller vide noget om en bestemt virksomhed. Nu er det lettere for en ambassade at forstå det land, ambassaden agerer i og finde ud af, hvilke virksomheder, der skal kobles sammen med hvilke initiativer i det land,” siger han.

Der er altså masser af lovende perspektiver for dansk erhvervsliv i udnævnelsen af Casper Klynge som dansk tech-ambassadør. I første omgang skal Casper Klynge sidde på posten i de kommende fire år, og Jim Snabe håber, at de erfaringer han gør sig i den periode, betyder, at Danmark til den tid også vil udsende tech-diplomater til andre dele af verden.

”Når vi er nået så langt, håber jeg, at vi tager erfaringerne fra Silicon Valley og laver et tilsvarende center i Kina eller Indien, for der er ingen tvivl om, at innovationen i fremtiden vil komme fra den del af verden,” lyder det fra Jim Snabe.

Interview: Vi skal bruge mere tid på det menneskelige

Play video

Læs mere

Loading...