Gå til indhold
digitalisering

Derfor fører Danmark an i den digitale udvikling

Danmark er et attraktivt land at drive virksomhed i - især hvis dit firma fokuserer på teknologi og digitalisering. Det skyldes blandt andet det gode samarbejde med det politiske system.
Danmark er blandt pionererne inden for den digitale udvikling. Det giver virksomhederne fantastiske muligheder for at udvikle innovative teknologiske løsninger. Så klar er meldingen fra flere virksomheder i landet.

Et af de selskaber, der har haft glæde af det danske erhvervsklima, er tekstilvirksomheden Berendsen.

”Danmark har været et pionerland i udviklingen af gode rammer for uddannelse, forskning og arbejdet med at støtte innovative løsninger,” siger Henrik Luxhøj, country manager i Berendsen, og fortsætter:

”Danmark er et af de mest digitaliserede lande i verden og har en stærk digital infrastruktur.”

Her henviser han blandt andet til, hvordan størstedelen af kommunikation mellem offentlige myndigheder og borgerne i dag foregår digitalt.
"Tech-ambassaden er en fantastisk platform for at fortælle om de muligheder, der ligger i Danmark. Vi er meget digitale, og vi er meget langt fremme på teknologifronten. Vi vil tiltrække nye investeringer og lade nogle virksomheder afprøve modeller i det lille mikrokosmos som Danmark er på den store skala.”
Casper Klynge  Den danske Tech-ambassadør
Casper Klynge skal sætte dansk teknologi og digitalisering på verdenskortet

Vil tiltrække flere teknologivirksomheder

Siden 1. september har Danmark haft sin egen, men også verdens første tech-ambassadør. Det er Casper Klynge, der er placeret i Silicon Valley. Her arbejder han aktivt for, at flere af de store teknologivirksomheder får øjnene op, for hvor langt fremme Danmark er, når det kommer til den digitale udvikling. Apple, Google og Facebook har allerede gjort deres indtog i Danmark, men målet er at tiltrække endnu flere teknologivirksomheder.

”Det er en fantastisk platform for at fortælle om de muligheder, der ligger i Danmark. Vi er meget digitale, og vi er meget langt fremme på teknologifronten. Vi vil tiltrække nye investeringer og lade nogle virksomheder afprøve modeller i det lille mikrokosmos som Danmark er på den store skala,” siger Casper Klynge.

Tech-ambassadøren fremhæver, at han repræsenterer hele den danske centraladministration, hvilket gør, at teknologivirksomhederne i Silicon Valley nu har en formaliseret platform, som betyder, at de kan fremlægge deres synspunkter og ønsker direkte for ham.

”Det kan være, at der er virksomheder, som synes, at vi er lige lovligt strikse på patientdatabeskyttelsen, og vi derigennem forhindrer, at vi kan rulle ny teknologi ud, som i sidste ende kommer patienter og den danske sundhedssektor til gode. Der kan de have en dialog med os, og den kan vi videreformidle hjem til de danske myndigheder, og på den måde forhåbentligt sikre, at vi tager bedre beslutninger derhjemme,” siger Casper Klynge og tilføjer:

”At repræsentere koncernen Danmark i bred forstand, tror jeg, er en vigtig pointe, som teknologivirksomhederne kan se en fordel i og har en interesse i at bruge.”

Danmark har en dronestrategi

Den danske regering vedtog i 2016 en national dronestrategi med henblik på at styrke indsatsen på området inden for forskning, udvikling og testfaciliteter. Det er et eksempel på, hvordan det politiske system prøver at følge med den teknologiske udvikling og hjælpe de virksomheder, der ser store muligheden i den. En af dem er dronevirksomheden Heliscope, som har haft stor glæde af regeringens dronestrategi.

”Det er et vigtigt skridt imod, at Danmark bliver first-mover i droneindustrien. Det giver virksomhederne mulighed for at være innovative,” siger Heliscopes landinspektør Lars Bach Poulsen, der understreger, at det konstruktive samarbejde mellem regeringen og erhvervslivet gør det lettere for virksomhederne at være innovative, forske og finde nye forretningsmuligheder.

”Lovgivningen i Danmark bremser ikke udviklingen i droneteknologien, som det sker i andre lande.”
”Den offentlige sektor og de private virksomheder skal i fremtiden arbejde tættere sammen, hvis vi skal fastholde vores stærke position. Hvis Danmark skal have en chance i den internationale konkurrence skal indsatsen på uddannelserne hæves. Derudover har innovative opstartsvirksomheder brug for støtte og et miljø, der gør det muligt for dem at få deres produkter hurtigt på markedet." 
Laila Pawlak, adm. direktør Singularity University
Laila Pawlak fra Singularity University mener, at Danmark er et af de førende lande inden for digitalisering

Stor politisk velvilje

Velviljen fra det politiske system i Danmark, fremhæves også af Laila Pawlak fra det verdenskendte Singularity University, der i marts måned åbnede en 7000 kvadratmeter stor innovationshub i Copenhagen Science City under navnet SingularityU Denmark.

Laila Pawlak er medstifter og administrerende direktør hos den danske afdeling, som arrangerer undervisningsprogrammer og konferencer. Formålet er at skabe netværk, der fokuserer på, hvordan teknologien kan bruges til at løse store globale udfordringer. Og det er langt fra tilfældigt, at universitetet har valgt at placere sig i Danmark.

”Vi har fundet ud af, at det er let opbygge netværk her i Danmark. Man kan let få fat i regeringen, de store firmaer, studerende og iværksættere. Alle er tilgængelige, og alle har lyst til at samarbejde. Det er en meget dansk eller nordisk tilgang, som resten af verden kan lære af,” siger hun.

Der er altså ingen tvivl om, at Danmark lige for tiden er blandt de førende lande, hvad angår digitalisering og teknologiske muligheder, men for at den position kan fastholdes, er det, ifølge Henrik Luxhøj, vigtigt at uddannelsesniveauet bliver endnu højere, ligesom vilkårene for start-ups fortsat skal styrkes.

”Den offentlige sektor og de private virksomheder i Danmark skal i fremtiden arbejde tættere i sammen, hvis vi skal fastholde vores stærke position. Hvis Danmark skal have en chance i den internationale konkurrence skal indsatsen på uddannelserne hæves. Derudover har innovative opstartsvirksomheder brug for støtte og et miljø, der gør det muligt for dem at få deres produkter hurtigt på markedet. Ellers vil de søge et andet sted hen,” siger han.

vil du læse mere?  Se vores relaterede indhold

Loading...