Gå til indhold
chile 

De rette medarbejdere og en grøn profil er afgørende

De helt rigtige medarbejdere og et bæredygtigt produkt kan være udslagsgivende for at komme godt fra start i Chile, siger lokal handelschef. Dansk arkitektvirksomhed med fokus på energioptimering åbner snart sit første kontor i landet.
Sydamerika og nærmere bestemt Chile udgør et stadig mere relevant og interessant marked for danske virksomheder. Ifølge Maria Kromand, handelschef på den danske ambassade i Chile, har landet positioneret sig som det grønneste i regionen de seneste tre-fem år. En udvikling, der passer rigtig godt til danske virksomheder.

”Udviklingen er enormt vigtig for Chiles identitet, og vi bruger det grønne kort meget i forhold til danske virksomheder. Det betyder, at vi er blevet taget rigtig godt imod og har ramt plet i forhold til den proces, landet har været igennem,” siger Maria Kromand.

Ændringerne er især sket efter FN’s 17 verdensmål blev vedtaget i 2015. Målet er, at de skal indfries i 2030, og den chilenske regering har blandt andet oprettet et sekretariat for målene, også kaldet SDG (sustainable development goals, red.).

”Vi har brugt verdensmålene rigtig meget som døråbner for danske virksomheder i forbindelse med myndighedssamarbejder det sidste års tid. Vi kan positionere danske virksomheder i dialoger, som vi ellers ikke havde adgang til. Så målene er helt klart en form for fælles sprog på tværs af lande og brancher,” forklarer handelschefen.

Se hele temanummeret 'Bæredygtig Business' her

quote ikon
En af de mange fordele ved ambassadens netværk er, at du kommer til de rigtige folk og bliver præsenteret på den rigtige måde.
Kjeld Bjerg, Stifter og CEO   Bjerg Arkitektur 

De rigtige medarbejdere giver tryghed

Bjerg Arkitektur, der har eksisteret siden 1987 og i dag beskæftiger ca. 30 medarbejdere fordelt på fem afdelinger, arbejder bæredygtigt for energioptimering i deres byggerier. FN’s verdensmål er skrevet ind i deres hensigter og skal fremover implementeres yderligere i virksomheden.

I Chile har regeringen netop lavet en ny plan på energiområdet, bl.a. med fokus på energioptimering i skolebyggeriet. Bjerg Arkitektur har derfor også et skolebyggeri som pilotprojekt i støbeskeen, da de har stor erfaring med bæredygtigt byggeri af børnehaver og skoler i Europa.

”En af de mange fordele ved ambassadens netværk er, at du kommer til de rigtige folk og bliver præsenteret på den rigtige måde. Sidst vi var på besøg i Chile, var højtstående embedsmænd fra Energiministeriet i Chile tilfældigvis på den danske ambassade, så vi blev inviteret til at komme forbi og fik på den måde etableret en kontakt,” fortæller Kjeld Bjerg, som er stifter og CEO i Bjerg Arkitektur. Virksomheden har også haft stor glæde af den rådgivning, som handelsafdelingen i Chile har bistået med – bl.a. med kontrakter, forsikringsspørgsmål og andre komplicerede processer.

Maria Kromand er ikke i tvivl om, hvad der, udover at arbejde for at løse et eller flere af verdensmålene, også er meget afgørende for at klare sig godt i landet.

”Kombinationen af at finde folk, der er fuldstændigt i sync med, hvad den danske virksomhed vil, og hvordan den er organiseret, men samtidig har et lokalt netværk og forstår sig på det lokale marked – er super, super vigtigt,” siger hun.

Netop de rette medarbejdere har været altafgørende for, at Bjerg Arkitektur til august åbner kontor i Santiago. To tidligere ansatte med chilenske rødder har været drivkraften bag udvidelsen, og som partnere er de nu ansvarlige for både opstarten og driften af virksomhedens chilenske afdeling.

”Vores baggrund indebærer, at vi kender hinanden ud og ind. Vi kender hinandens familier, og dermed er vi kommet meget tæt på de lokale i Santiago. Medarbejderne ved, hvad vi står for, og derfor er det ikke bare et overfladisk forhold,” fortæller Kjeld Bjerg, stifter og direktør for Bjerg Arkitektur.

Da en af medarbejderne flyttede tilbage til Chile efter en periode som studerende hos Bjerg Arkitektur, blev det en intern joke, at de skulle åbne en lokal afdeling, og at han skulle stå for den. Men efter en researchtur i april 2017 planlagt af de to medarbejdere blev joken til alvor, og virksomheden besluttede sig for at springe ud i samarbejdet. ”Vi har stukket en finger i jorden og talt meget med nogle meget dygtige mennesker. Vi er trygge og tror på os selv,” siger Kjeld Bjerg.

Lille og sikkert marked 

Maria Kromand beskriver Chile som et lille, sikkert marked med en stabil økonomi og en meget åben virksomhedskultur. Men hun understreger, at det selvfølgelig er vigtigt for alle virksomheder at undersøge betingelserne, før man bevæger sig ind på et nyt marked i Sydamerika, som fx Chile.

”Chile er ikke altid det mest åbenlyse valg, fordi markedet er relativt lille. Søger man derimod volumen og nicher, som er knapt så veludviklede, er Peru derimod et rigtig godt bud,” uddyber Maria Kromand og forklarer, at mange virksomheder starter i Chile for derefter at udvide til Peru og flere af de andre Stillehavslande, der har frihandelsaftaler med hinanden.

Ambitionerne er da også store hos Bjerg Arkitektur.

”Til vores sidste afskedsmiddag i Chile sagde en af partnerne til mig: ’Nu starter vi i Chile! Så tager vi resten af Sydamerika bagefter!’ De vil noget, de unge mennesker. Jeg har den holdning, at der ikke er nogen begrænsninger. Man skal aldrig sige aldrig.”

Vil du vide mere om din virksomheds muligheder på det chilenske og peruanske marked? 

Så kontakt os og hør nærmere. 

Loading...