Gå til indhold
Vand og sanitet 

Ghana satser på rent og sikkert vand

En forbedret og sikker vandforsyning står højt på ghanesernes dagsorden efter landet har fået sin første minister for vand og sanitet. Det baner vej for danske virksomheder - heriblandt den danske vandpumpevirksomhed Grundfos, der var med på statsbesøg til Ghana i november. 
Et par velvoksne millionordrer til Grundfos på solenergidrevne vandpumper til Ghana rykkede et par skridt nærmere, da H.M. Dronning Margrethe i november var på statsbesøg i det vestafrikanske land, ledsaget af en erhvervsdelegation med repræsentanter fra næsten 40 danske virksomheder, heriblandt Grundfos.
 
Sikker vandforsyning er nemlig blevet en politisk topprioritet i Ghana, der for første gang har fået en minister for vand og sanitet. Han lovede under valgkampen i 2016 hele 17.400 nye vandboringer, og arbejdet med at etablere dem er allerede gået i gang. Under statsbesøget underskrev Grundfos en hensigtserklæring med ministeriet for vand og sanitet om at bidrage til udbygningen og at levere soldrevne vandpumper til en betydelig del af de nye boringer. 
quote ikon
”Ghana er et politisk stabilt land i en ellers usikker region. Økonomien er i vækst, og Ghana ser positivt på udenlandske investorer. Vi føler os velkomne og godt behandlet. Vores salg er stigende, og der er gode udsigter til, at det vil stige meget mere de kommende år.”
Sonny Ogunseye, Direktør Grundfos West Africa

Smart betalingsløsning

Den anden aftale, der blev underskrevet under statsbesøget, kan blive et afgørende gennembrud for den bæredygtige og innovative løsning til vandforsyning i udviklingslande, som Grundfos har udviklet i selskabet Grundfos LIFELINK. Den går under navnet AQtap og bruges allerede i adskillige afrikanske og asiatiske lande. Men med aftalen i Ghana er der for første gang udsigt til, at den skal rulles ud i større målestok.

”Det er en intelligent vanddispenser, der bl.a. er drevet af solenergi. Det gør det enkelt og let at betale for vandet ved hjælp af et særligt betalingskort, et såkaldt WaterCard," fortæller Rasoul Dashtbani Mikkelsen, direktør for strategiske partnerskaber i Grundfos LIFELINK. 

"Derudover har vi underskrevet en hensigtserklæring med den britiske virksomhed Aqua Africa om et projekt, der kan sikre flere hundredtusinder mennesker i et stort antal landsbyer i Ghana adgang til sikkert og billigt drikkevand,” fortæller han. 
Her ses to kvinder i Kenya, der henter rent drikkevand. Nu kan hundredetusinder af ghaneser også se frem til samme vandpumpe og rent drikkevand. Foto: Grundfos

Et oplagt valg

Det er fem år siden, at Grundfos etablerede sig med et datterselskab i Vestafrika. Der var flere grunde til at vælge netop Ghana som hjemsted for den regionale afdeling, selvom Nigeria med sine 180 millioner indbyggere umiddelbart kunne se ud som et mere oplagt valg.

 ”Ghana er et politisk stabilt land i en ellers usikker region. Økonomien er i vækst, og Ghana ser positivt på udenlandske investorer. Vi føler os velkomne og godt behandlet. Vores salg er stigende, og der er gode udsigter til, at det vil stige meget mere de kommende år,” siger Sonny Ogunseya, direktør for Grundfos West Africa. 
quote ikon
”... vi bad The Trade Council om at sætte møder op for os med centrale aktører i vandsektoren i Ghana før selve besøget. Det lykkedes til fulde. Vi fik direkte møder med centrale aktører på alle niveauer – også ministeren, og det banede vej for de aftaler, vi underskrev under besøget, og som vi nu følger op på – også med assistance fra The Trade Council.”
Rasoul Dashtbani Mikkelsen, Direktør  Strategiske partnerskaber, Grundfos LIFELINK

The Trade Council åbner døre

Grundfos har siden sit indtog i Ghana gjort aktivt brug af Trade Council på den danske ambassade i Accra.  

”Da vi hørte, at dronningen skulle til Ghana, kunne vi se, at det var en oplagt mulighed for et mere intensivt fremstød, så vi bad The Trade Council om at sætte møder op for os med centrale aktører i vandsektoren i Ghana før selve besøget. Det lykkedes til fulde. Vi fik direkte møder med centrale aktører på alle niveauer – også ministeren, og det banede vej for de aftaler, vi underskrev under besøget, og som vi nu følger op på – også med assistance fra The Trade Council.”

Derfor besøgte dronningen ghana

H.M. Dronningen besøgte Ghana på invitation fra Ghanas præsident Nana Akufo-Addo, for at markere 60-året for Ghanas uafhængighed, for at styrke det tætte bånd mellem de to lande og markere overgangen i forholdet fra bistand til handel. 

Den officielle velkomst af H.M. Dronning Margrethe i Ghana, torsdag den 23. november 2017. Dronning Margrethe møder Ghanas præsident, HE. Akufo-Addo. Foto: Sarah Christine Nørgaard/Ritzau Scanpix

Danida-brand er en fordel

De langvarige og stærke historiske bånd mellem Ghana og Danmark og Danidas massive indsats, ikke mindst i den ghanesiske vandsektor, kommer også danske firmaer som Grundfos til gode. ”Danidas engagement i Ghana har været med til at bane vejen for os. Grundfos-navnet og vores teknologi er kendt i Ghana igennem den danske støtte til vandsektoren. Vi bliver forbundet med noget positivt,” fortæller Rasoul Dashtbani Mikkelsen.

Han tilføjer, at dronningens besøg i Ghana har også bidraget kraftigt til at bringe danske virksomheder i fokus. 

”Vi kunne ikke få en bedre ambassadør end dronningen til at generere positiv omtale af Danmark og danske firmaer.”

VIL DU VIDE MERE OM DIN VIRKSOMHEDS MULIGHEDER I GHANA?

Så kontakt os og hør nærmere. 

Loading...

    Vil du læse mere?  Se vores Relaterede indhold