Gå til indhold
Fra Aid til Trade

Ghana byder Danmark og danske virksomheder velkommen

Der er gang i Ghana, der nu ønsker at klare sig uden udviklingsbistand og byder danske firmaer velkommen. Derfor deltog udenrigsminister Anders Samuelsen og H.M. Dronningen i den største erhvervsdelegation til Vestafrika nogensinde. Flere danske virksomheder har nemlig fået øjnene op for Ghana og ser det som en oplagt indgang til det spirende afrikanske marked. 

”Jeg tager fra Ghana med masser af gode indtryk. Det er et land med stor vilje til at klare sig uden udviklingsbistand. Politikerne ønsker selv, at væksten nu skal komme gennem handel, og de har ambitioner om – og planer for – at gøre Ghana til det mest attraktive land for private virksomheder i Afrika.”

Sådan lød det fra udenrigsminister Anders Samuelsen, da han gjorde status på den sidste dag af det danske statsbesøg i Ghana i november sidste år, hvor han selv, hans ministerkollega Esben Lunde Larsen, repræsentanter for næsten 40 danske virksomheder – og naturligvis H.M. Dronning Margrethe deltog.

"Jeg har oplevet Ghana som et land med mange, veluddannede og entreprenante unge. Ghaneserne er et stolt folkefærd, men de er samtidig nysgerrige og vil noget," konstaterer udenrigsministeren. 


quote ikon
Når A.P. Møller-Mærsk er med til at investere 10 mia. kr. i en ny kæmpehavn, så fører det til mere handel, der skaber vækst og jobs. Det og meget andet er med til at give Danmark et godt navn i Ghana og bane vejen for andre danske virksomheder
Anders Samuelsen Udenrigsminster

Danske aftryk

Anders Samuelsen så også mange eksempler på, at Danmark har gjort en forskel i Ghana. Både i kraft af den mangeårige danske udviklingsbistand til landet men også i kraft af de danske virksomheder, der allerede arbejder i landet.


”Når A.P. Møller-Mærsk er med til at investere 10 mia. kr. i en ny kæmpehavn, så fører det til mere handel, der skaber vækst og jobs. Det og meget andet er med til at give Danmark et godt navn i Ghana og bane vejen for andre danske virksomheder,” fremhævede udenrigsministeren, der samtidig kunne garantere, at den danske ambassade i Ghana fortsætter arbejdet med at fremme danske virksomheders interesser i landet.

Fra bistand til handel

Fra 1989 har Ghana været blandt de største modtagere af dansk udviklingsbistand. Den danske bistand er især gået til områder som vand og sanitet, sundhed og veje, hvor danske virksomheder står stærkt.

Bistanden toppede i 2012 med 510 mio. kr., men Ghana er nu et mellemindkomstland, hvorfor den danske bistand udfases i 2020.

Fremover skal samarbejdet fokuseres på handel, erhverv og investeringer. Og udsigterne er gode. Ghana har pæn økonomisk vækst og er med politisk stabilitet, fred og sikkerhed et godt brohoved til resten af Vestafrika.

Penge i affald

Et af de områder i Ghana, hvor der er enorme behov for netop den ekspertise og teknologi, som danske virksomheder kan levere, er affaldshåndtering, og flere af den type virksomheder var da også med på erhvervsbesøget.

FKSSlamson fra Odense har allerede været i Ghana i et par år og har forsøgt at få gang i en særlige forretningsmodel, der kan løse et påtrængende miljøproblem: FKSSlamson vil tage imod det toiletindhold, der nu hældes urenset i havet, og i stedet separere affaldsstofferne fra, indtørre det og sælge det som kompostjord eller briketter.

”Ideen er oplagt og er blevet vel modtaget her i Ghana, men det har vist sig sværere at komme i gang end ventet. Men vi holder ud, og under statsbesøget fik jeg gode kontakter, som vi nu arbejder videre med,” siger Vagn Knudsen, der ejer FKSSlamson og er formand for bestyrelsen.

H.M. Dronning Margrethe møder danske virksomheder og får et indblik i deres forretning og produkter samt hører om deres erfaringer med at eksportere til Ghana. Foto: Jesper Heldgaard
En anden fynsk virksomhed, Eldan Recycling fra Faaborg, ser et potentiale i en anderledes type affald, nemlig elektronikskrot:
 
”Vi har været i Ghana i et par år og er ganske langt i forhandlingerne med en køber til en af vores avancerede maskiner til genindvinding af elektronikskrot. Ting tager tid i Ghana, men dronningens besøg i landet var bestemt med til at skubbe udviklingen i den rigtige retning for os,” siger Vadim Michagin, der er ansvarlig for salg i Afrika hos Eldan Recycling.


Stort behov – men er der også et marked?

M. Larsen, et vognmands- og affaldshåndteringsfirma fra Brøndby, var også med på novemberrejsen til Ghana.  Firmaet har oplevet betydelig vækst de seneste år og er med 800 ansatte blandt de store i branchen herhjemme. M. Larsen har endnu ikke forsøgt sig i udlandet, men har i et stykke tid haft kig på Afrika og havde allerede inden statsbesøget de første følere ude i Ghana. 

 ”Statsbesøget gav gode muligheder for at snakke med andre danske virksomheder, der er i Ghana allerede, høre om deres erfaringer, få råd, tips og tricks. Det gav et godt netværk,” siger Louise Aagard Jensen fra M. Larsen. 

Hvorvidt Brøndby-virksomheden vil gå videre med sin afrikanske satsning, forventes afgjort i løbet af 2018, for som adskillige danske virksomhedsrepræsentanter understreger, så er det store spørgsmål, om de ghanesiske partnere kan skaffe finansiering til at betale for den viden og teknologi, danske virksomheder kommer med. De understreger også, at det kræver en god portion tålmodighed at engagere sig i Afrika, hvor tiden ’fra kontakt til kontrakt’ kan tage adskillige år.


Rejsen var støttet af Udenrigsministeriets Oplysningspulje.

Dansk Eksport til ghana i 2017

  • Dansk vareeksport til Ghana:  334 mio. kr.
  • Dansk eksport af serviceydelser til Ghana:  439 mio. kr.

Vil du vide mere om din virksomheds muligheder i ghana? 

Så kontakt os og hør nærmere. 

Loading...

    Vil du læse mere?  Se vores Relaterede Indhold