Gå til indhold
Ørsted

Sådan hjælper The Trade Council Ørsted med at erobre verden

Ørsted er verdensførende på havvindmarkedet, og den position skal styrkes yderligere i løbet af de kommende år. For at opfylde den målsætning spiller samarbejdet med The Trade Council en central rolle.

Der er tryk på eksporten hos Ørsted. Energivirksomheden har gang i en række havmølleprojekter over hele Europa, og frøene er allerede sået til projekter uden for Europa. Målet er klart: Ørsted skal cementere sin position som verdens førende virksomhed, når det kommer til at bygge havmølleparker.

”Alle vores igangværende havmølleprojekter er uden for Danmarks grænser. Vores havmøllebutik er en afgørende del af Ørsteds vækstforretning, og den foregår primært i udlandet. Vi har den målsætning, at vi vil være verdensførende inden for etablering af havmølleparker,” siger Ulrik Stridbæk, chef for regulatoriske anliggender hos Ørsted.

Bygger verdens største havmøllepark

Ørsted er netop i gang med at bygge verdens største havmøllepark, Hornsea Project Two, 89 km fra Yorkshires kyst i det nordlige England. Når den havmøllepark står færdig i 2022 er det med en kapacitet på hele 1.386 MW, hvilket er nok til at forsyne over 1,3 mio. britiske husstande med strøm.
Dermed overgår Hornsea Project Two den 1.200 MW store Hornsea Project One, som Ørsted også er i gang med at bygge, og bliver verdens største havmøllepark. 

Storbritannien er Ørsteds største eksportmarked, men selskabet har også for nyligt vundet ordrer i Tyskland og Holland, og ambitionerne stopper langt fra her. For at kunne følge med det hurtigt voksende marked for havvind vil Ørsted også være aktive uden for Europas grænser. Ørsted har sikret sig licenser i blandt andet Massachusetts, New Jersey og Taiwan, og The Trade Council spiller en nøglerolle i Ørsteds bestræbelser på at komme ind på nye markeder.

quote ikon
”Udenrigsministeriet sætter møder op og er med til at sætte havvind på verdenskortet. Vi samarbejder med Udenrigsministeriet for at få mulighed for at vokse flere steder. Vi er løbende i tæt dialog med myndighederne på andre markeder, hvor der er oplagte muligheder for havvind.”
Ulrik Stridbæk Chef for Regulatoriske Anliggender, Ørsted

Ulrik Stridbæk fortæller, at Ørsted har en fast rutine med at kontakte den lokale ambassade, hver gang selskabet starter aktiviteter på nye markeder, ligesom Ørsted løbende er i kontakt med Udenrigsministeriets repræsentanter i de lande, hvor virksomheden allerede er repræsenteret. ”Der kommer altid noget godt ud af kontakten. Udenrigsministeriet kan altid hjælpe os med en god grundindsigt omkring forholdene de enkelte steder. Vi er eksperter inden for havvind, men Udenrigsministeriet kan fortælle os om den politiske situation, og situationen inden for energisektoren i det pågældende land, så det er en kæmpestor hjælp,”  siger Ulrik Stridbæk.

Den danske ambassade i Berlin har eksempelvis sørget for, at både energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt og Prins Joachim var tilstede på havmølleparkens landbase, da den tyske havmøllepark Borkum Riffgrund West blev indviet.

quote ikon
”Det er en kæmpestor hjælp at have ambassaden som medarrangør og vært. Vi er blevet en meget stor investor i Tyskland, og det er dermed blevet meget vigtigt at tyske beslutningstagere har en god og positiv opfattelse af, hvem vi er."
Ulrik Strindbæk Chef for Regulatoriske Anliggender, Ørsted

Storinvestor i Tyskland

Arrangementet ved indvielsen af Borkum Riffgrund West var en stor succes. Derfor blev det besluttet, at den danske ambassade i Berlin skulle agere værter, da Ørsteds seneste tyske havmølleparker, Gode Wind 1 og 2, blev indviet i juni sidste år. Det skete for at tiltrække en lang række tyske politikere, beslutningstagere samt højtplacerede folk i det tyske embedsværk. Det er vigtigt for Ørsted at have direkte adgang til dem, da selskabet på få år har investeret millioner af euro i landets havmølleparker. Arrangementet var en stor succes.

”Det er en kæmpestor hjælp at have ambassaden som medarrangør og vært. Vi er blevet en meget stor investor i Tyskland, og det er dermed blevet meget vigtigt at tyske beslutningstagere har en god og positiv opfattelse af, hvem vi er. Det er vigtigt for os, at der ikke bliver ændret nogle vilkår, som vil gøre det vanskeligere for os,” siger Ulrik Stridbæk og fortsætter:

”Det betyder, at vi kan være med i en dialog om, hvilken rolle den tyske energisektor skal spille fremadrettet, og hvilken rolle havvind skal spille i det. Det er meget vigtigt.” 

Vinden blæser den rigtige vej

Ørsted er allerede i gang med at bygge havmølleparkerne Borkum Riffgrund West 2, Gode Wind 3 og OWP West i Tyskland. Virksomheden har et mål om at have en samlet kapacitet på havmølleparkerne på 11-12 GW senest i 2025. Det svarer til at kunne forsyne 23 mio. europæiske husstande.

Og for tiden blæser vinden Ørsteds vej. Lars Christian Lilleholt indgik i slutningen af oktober 2017 en aftale med USA om udveksling af viden om havenergi. Det åbner døren for et nyt dansk eksporteventyr, da amerikanerne skal investere 400 mia. dollars i havvind frem mod 2050. Den aftale vækker jubel hos den danske energikæmpe, der ser store muligheder på det amerikanske marked.

”Det hjælper os som virksomhed, fordi det er med til at fremme potentialet for havvind. Det hjælper også i en bred forstand, fordi det fremmer eksporten af vindmøller og services, som danske virksomheder kan nyde godt af. Den aftale er med til at fremme forståelsen af havvind og sikre udvekslingen af gode danske erfaringer,” siger Ulrik Stridbæk.

Alt tyder dermed på, at samarbejdet mellem The Trade Council og Ørsted vil fortsætte med at spille en central rolle i de kommende år, når Ørsted skal erobre større markedsandele på det internationale marked for havenergi.

Læs mere

Loading...