Gå til indhold
I-GIS - Skytem

Dansk helikopterblik skal slukke Californiens tørst

Eksport af danske vandløsninger fra virksomhederne I-GIS og SkyTEM kan spille en rolle for at sikre Californiens vandforsyning i fremtiden. Den metodiske overflyvning med helikopter og omfattende 3D-kortlægning bygger på erfaringer fra Danmarks undergrund.

Vand er blevet en knap ressource i Californien, og nu kommer en alliance af danske grundvandsvirksomheder og offentlige aktører til undsætning. Tørke og et stort vandforbrug i blandt andet den vigtige californiske landbrugssektor har medført et alarmerende behov for løsninger til at skaffe vand nok og begrænse forbruget.

Denne udfordring har fået den danske Water Technology Alliance (WTA) til at tage kontakt til de californiske myndigheder. WTA består af en række danske virksomheder på vandområdet og udspringer fra det danske generalkonsulat i Silicon Valley og Miljøstyrelsen. De første pilotprojekter er netop gået i luften. Her skal en kombination af helikopteroverflyvninger og detaljeret 3D-kortlægning af undergrunden give afgørende viden om grundvandet.

”I Californien er grundvandet nogle steder sunket 30 meter, hvilket er ret vildt. Vores teknologi dokumenterer grundene til det og hjælper til at højne vidensniveauet omkring vandressourcerne i staten, så man ved, hvor der skal bores, og hvor man skal undgå,” siger Bill Brown, Regional Sales Manager i SkyTEM med hovedsæde i Aarhus. Selskabet samarbejder med de to andre danske virksomheder Rambøll og I-GIS.

quote ikon
"Vi kunne ikke selv have fået guvernørens opmærksomhed og få åbnet statens budgetter til disse løsninger. The Trade Councils rådgivere har på dygtig vis fået skabt opmærksomhed om projekterne og de danske løsninger hos de rette folk i Californien."
Bill Brown, Regional Sales Manager SkyTEM

SkyTEM flyver henover udvalgte steder i Californien med helikopter, der er udstyret med sensorer til at identificere grundvandsreservoirs via den geologiske sammensætning ned til 500 meters dybde. For selskabet har de danske erfaringer med at kortlægge hele Danmarks grundvandsressourcer fra 1990’erne og frem givet Danmark en fordel, der rummer globale perspektiver. Metoderne har nu åbnet for et forskningssamarbejde med et af verdens førende universiteter, Stanford University’s School of Earth, Energy and Environmental Sciences (Stanford Earth). 

”Al håndtering på dette område kræver detaljeret viden, og her spiller vores værktøjer ind, hvor vi komplementerer SkyTEM rigtig godt. Og ved at indgå i samarbejde med Stanford håber vi på, at hvis pilotprojekterne bliver succesfulde, kan det blive en blåstempling af vores produkt, og vi kan få lov til at indgå et langvarigt samarbejde med Californien,” siger Niels-Peter Jensen, CEO i I-GIS fra Aarhus.

Hos I-GIS rummer gennembruddet i Californien således en mulighed for at vise selskabets løsninger for 3D-kortlægning frem på den helt store scene. I staten har man nemlig ikke haft tradition med at kortlægge vandressourcerne som man har i Danmark. Og den amerikanske stat afsætter rigtig mange penge til at få løst den uholdbare situation.

quote ikon
Det giver ret unikke muligheder for os at have alliancen og især eksportrådgiverne i ryggen, fordi de er dygtige til at åbne døre hos de rette myndigheder og have folk på jorden til at modne processerne
Niels-Peter Jensen, CEO I-GIS

”Potentialet i samarbejdet med Stanford Earth er meget stort, for gennem disse pilotprojekter får vi belyst vores løsninger. Californien er generelt tvunget til at investere massivt og finde løsninger på alle niveauer, både kortsigtet og langsigtet. Danmark kan nu virkelig høste store gevinster af teknologiske investeringer, som man foretog på et tidligt tidspunkt,” siger Bill Brown fra SkyTEM.

Vigtig rygstøtte

Niels-Peter Jensen fra i I-GIS peger på, at Danmark i form af WTA-alliancen står stærkt positioneret med en samlet løsning i hånden, der er bakket op af forskningsmiljøet og eksportindsatsen fra The Trade Councils medarbejdere i Californien. Ellers vil det have været svært for især mindre virksomheder at komme ind på markedet og møde de rette kontakter.

”Det giver ret unikke muligheder for os at have alliancen og især eksportrådgiverne i ryggen, fordi de er dygtige til at åbne døre hos de rette myndigheder og have folk på jorden til at modne processerne,” siger Niels-Peter Jensen, der får opbakning til den udlægning hos Bill Brown.

”Vi kunne ikke selv have fået guvernørens opmærksomhed og få åbnet statens budgetter til disse løsninger. The Trade Councils rådgivere har på dygtig vis fået skabt opmærksomhed om projekterne og de danske løsninger hos de rette folk i Californien.”

 

vil du vide mere om din virksomheds muligheder i USA?

Så kontakt os og hør nærmere.

Loading...

    fakta

    • Som en del af ”Stanford Groundwater Architecture Project” vil Stanford Earth sammen med Aarhus Universitet, Rambøll, I-GIS og SkyTEM udvikle en særlig californisk model til at kortlægge grundvandet i Californien. Modellen baseres på danske erfaringer.

    • Projektet har modtaget 4,1 mio. kroner fra MUDP og løber i de næste to år med et samlet budget på 9 mio. kroner.

    • Water Technology Alliance (WTA) arbejder for at forbinde danske virksomheder til nordamerikanske fagfolk på vandområdet, med målet om at dele dansk viden og fostre samarbejde i vandsektoren. WTA arbejder tæt sammen med Innovation Center Denmark (ICDK) på Generalkonsulatet i Silicon Valley, der arbejder for at bygge bro mellem virksomheder, uddannelsesinstitutioner og kapital i Danmark.

    • Projektet er skabt via Trade Councils ”Water Technology Alliance” (WTA) i Californien, som ud over Rambøll, I-GIS og SkyTEM også består af de danske forsyningsselskaber i 3Vand samarbejdet (Aarhus Vand, BIOFOS, HOFOR og VCS), samt virksomhederne Applied Biomimetic, AVK, Danfoss, DHI, Grundfos, Kamstrup, Landia, Leif Koch A/S, LINAK, NISSEN Energiteknik, Smith Innovation, and Stjernholm A/S. WTA er blevet til med støtte fra Industriens Fond.

    vil du læse mere? Se vores relateret indhold

    Loading...